Mathias Melsæter Rydjord har vært aktiv swingdanser i en årrekke, og både show- og konkurransedeltaker. Han har flere ganger blitt norgesmester, to ganger nordisk mester, og har vunnet verdenscupen i boogie. I fjor ble Mathias oppring at jazzsjefen som ønsket mer dans i festivalen. Mathias ble giret på ideen og fikk seks ledende dansere innen lindy hop til å komme til Molde. To av dem, Isabella Gregori fra Italia og Pontus Persson fra Sverige, holdt fredag danseseminar i danseformen lindy hop som er inkludert i prisen på lørdagens ”Skal vi danse jazz med Kustbandet”.
Som i de fleste andre danseformer er det også i lindy hop viktig å være kul, eller føle seg kul. Man skal ned mot gulvet og ha et lavt tyngdepunkt og bounce. Essensen er å røre seg i takt med musikken og ha det gøy, sier Mathias.
– Vi ligger etter søta bror, sier Mathias. – I Sverige er det et mye større miljø, det begynner å bli større i de største byene i Norge, men vi ligger fortsatt etter. Vi vil ha dansen tilbake til konserter slik det var tidligere. Trad jazz går jo nesten ikke ann å sitte stille til!, sier Mathias.
Kustbandet, som står for musikken lørdagskveld, er et av verdens beste New Orleans-orkestre. De har vært på Moldejazz også tidligere, i 1972 og 1973, og har mer en femti år bak seg som gode ambassadører for svensk jazz.
“Skal vi danse jazz med Kustbandet” blir et møte mellom ulike nivåer, proffe dansere, dansere fra Molde swing- og rockeklubb og festivalpublikum. – Det er et arrangement som er åpent for alle, man kan observere, lære og være med å danse selv, sier prosjektleder Ane Lill Nerbøvik.
Lindy hop er en danseform som oppstod på 1930-1940-tallet i USA. Det er den autentiske swingdansen, og er en videreutvikling av parversjonen av charlston og autentisk jazz. Mange danseformer har sitt utspring i lindy hop, blant annet norsk folkeswing, rock og boogie woogie.