Foto: Kjetil Valstadsve
Foto: Kjetil Valstadsve

Moskus i stålampa

Prosjektet Unge produsenter (se sak) leverte endelig besvarelse i Storyville på jazzens siste dag. Spenningen lå i luften. Ville de overleve sensuren?

Storyville var pyntet til … ja, uttrykket er vel “pyntet til fest”, men her snakker vi til en forandring “pyntet til hverdags”! Scenen var stilsikkert kledd i sent norsk 70-talls stueinteriør, med sofagrupper, små bord med lamper og stålamper i forskjellige formater. Man kan jo håpe at de unge produsentene holder på denne graden av flid i tiden fremover, og ikke blir til de blaserte gamlingene, forlengst tilvennet den subtile ølstanken fra sceneteppene som alle andre kan lukte, med gaffa-rullen som eneste prop. Det eneste problemet var å få Fireflates utsendte til å passe inn i konseptet – noen steder skal det jo være lampelys, og det gjør seg ikke nødvendigvis med en flombelyst, sjaskete fotonerd plassert der. Vi skjønner det, altså.

Selve forsøksdyret i denne seansen, Moskus, er forsåvidt innenfor begrepet pianotrio, men beveger seg definitivt i utkantene av definisjonen. Anja Lauvdals flygel er av den peparerte typen, lastet med elektronikk og diverse dingser for å manipulere svingninger og frekvenser. Hun bruker dem målrettet og bevisst, men samtidig avbalansert og uten de store eksessene.

20150718-L1008918
Foto: Kjetil Valstadsve

Fredrik Luhr Dietrichson spiller bass, og holder omtrent samme stil. Litt ekstratonalitet – det finnes noe som heter det! – og utvidet teknikk brukes og gir lydbildet mer nerve, men hele tiden avmålt og rolig. Vi snakker klesklyper på strengene, ikke dirrende stålstenger eller denslags.

Hans Hulbækmos trommesett befinner seg plassert i en liten haug av perkussive artikler, av den typen som moderne trommiser drasser med seg. Alt dette anvender han med engasjement og kreativitet, og en rastløshet som stadig truer med å bryte opp de andres avmålthet. Det skjer aldri, men spenningen er der. I tillegg spiller han på sag og munnspill, og med små dingser festet på tærne – så her snakker vi kanskje heller om ekstratånalitet.

Så for å oppsummere: Flott produksjon, som falt i smak hos publikum. Ja, kandidaten står til laud!

Besøkt 19 ganger