Wadada Leo Smith. Foto: Tom Beetz, CC BY 2.0
Wadada Leo Smith. Foto: Tom Beetz, CC BY 2.0

Torsdagsbohemens vandring

Fireflates jazz-ekspert Johan “Johnny fra Røa” Hauknes vandrer videre gjennom programmet, og gir oss glimt av skjulte skatter og mørke kroker i Molde-programmet. Her får vi vite hvor haren hopper i morgen.

Tidlig start på torsdagen. I selskap med Mette Henriette 14:00 i Teatret Vårt kl. 14.00.
I fjor debuterte Mette Henriette Martedatter Rølvåg med oppsiktsvekkende dobbeltalbum på ECM. Plata ble anmeldt på salt peanuts*. Nærmest over natta fikk saksofonisten med samiske røtter stor internasjonal oppmerksomhet, etter at debutalbumet høstet strålende kritikker i både hjemlig og utenlandsk presse.
Trioen «o» med Johan Lindvall på piano og Katrine Schiøtt (cello) er utvidet med Håkon Aase på fiolin.

Esperanza Spalding og Ane Brun får ha oss unnskyldt der oppe på Romsdalsmuseet – og lykke til alle som tar turen opp Reknesparken. For vi vil høre Gard Nilssen Acoustic Unity – derfor er vi på plass kl. 16:00 i Storyville!

Gard Nilssen er en stilistisk altetende kameleon. Med Team Hegdal har han en fersk Spellemann med fjorårets «Vol. 3». Bandet Acoustic Unity ga i fjor ut «Firehouse» på Pedro Costas selskap Clean Feed. Det akustiske trioformatet med trommer, saksofon og bass er klassisk i jazzhistoria. Hvem husker ikke Sonny Rollins’ «Freedom Suite»?

Platenavnet til Nilssen viser hva det er – et kraftverk som pumper og pumper – energisk, spenstig og medrivende jazz. Med Peter Eldh på kontrabass og André Roligheten på saksofoner.

Det er torsdag – og vi begynner å bli umettelige i jakta på kraft, energi, trøkk!

Etter en eller to matbiter er det rett inn til Wadada Leo Smith Golden Quartet kl. 20:00 i Teatret Vårt. Han er dessverre en underkjent trompetist her ho oss, lite kjent selv for store deler av jazzpublikummet. Det vil han ikke være etter denne konserten. Da vil han være trygt etablert som den giganten han faktisk er innen moderne amerikansk jazz.

Det er sjelden vi ser ham i Norge, så benytt anledninga. Med bakgrunn fra Chicago-kollektivet AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) dannet han for over førti år siden Creative Construction Company – CCC blant venner – sammen med bl.a. Anthony Braxton og Muhal Richard Abrams. Ellers kjenner vi ham fra samarbeid med tonangivende musikere som Henry Threadgill, Oliver Lake, Marion Brown og Roscoe Mitchell.

Han er skeptisk til merkelapper som frijazz. Musikken er mangefasettert og sammensatt – fra energisk funkjazz til det intime. Golden Quartet er blant Wadada Leo Smiths lengstlevende prosjekter. Anthony Davis på piano, John Lindberg på bass og ikke minst Pheeroan akLaff på trommer!

Dette blir tøft!

Vi går opp trappene til Storyville etter dette. A-i-R Kvernbergs fjerde konsert. Vi møter det for anledningen konstruerte bandet Ola, Mat, Paal og Ingebrigt kl. 22:00. Mat Maneri – fiolinist og bratsjist – fra Brooklyn i New York er ti år eldre enn Ola Kvernberg fra Fræna. Sammen vil de utfordre hverandre, seg selv og musikken. Og dessuten, kraftmaskineriet Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten. Dette er faktisk aller første gangen han spiller sammen med dem i et «kammer»-format. Men det blir definitivt ikke kammermusikk!

Eller er det kanskje det det blir? «Vi stiller med clean sheets», sier Kvernberg, «kanskje tar vi med oss ei lita skisse, men her blir det mye improvisasjon».

Fikk du ikke nok i går – eller mistet du Charles Bradley i Alexandraparken onsdag? Nå er muligheten der igjen, kl. 23.00 i parken!

Besøkt 35 ganger