Vi møtte det lovende bandet JUNO for å høre om hvem de er, og, ikke minst, hvordan de har kommet seg dit de er.
Band: JUNO
Musikere: Malin Dahl Ødegård (vokal), Thea Ellingsen Grant (vokal), Mona Krogstad (saksofon), Ingvald André Vassbø (slagverk), Georgia Wartel Collins (bass).
Spiller på Storyville fredag 19. juli kl 22.00.
JUNO er en romsonde som sondrer rundt i jazz-galaksen, og samler på de flotteste impulsene den finner. Fredag kveld kl 22.00 ankommer den Storyville i Molde. Dette fenomenet vil du ikke gå glipp av!
Men Juno er ikke bare en romsonde, det er også en romersk gudinne som representerer det kvinnelige. Dessuten er JUNO 2000-tallets kanskje beste ungdomsfilm. Sist, men ikke minst, er JUNO fem studenter på jazzlinja i Trondheim. De leker seg med rap, hylende saksofon, jazzvokal og groovy rytmer.
— Jazzlinja har gitt oss veldig mye frihet til å eksperimentere, sier Thea Ellingsen Grant. Mona Krogstad følger opp: — Vi hadde med oss hver våre impulser og favorittsjangre davi begynte, og så jammet vi til vi fant en stil som funka.
Og denne stilen funker åpenbart veldig bra. Siden bandet spilte sine første konserter i 2017 har de rukket å turnere landet rundt og gi ut to singler, produsert av tubaisten Kristoffer Lo.
– Vi har hatt mye fokus på promotering helt fra starten, sier Malin Dahl Ødegård, og legger til at dette ikke er noe de lærer på jazzlinja, men har funnet ut av på egen hånd. — Mange i jazzmiljøet tenker ikke at de er en del av en bransje der PR er helt sentralt.
— Egentlig er det veldig deilig at skolen blir et slags fristed fra alt presset om å promotere oss selv, sier Thea.
Til høsten skal det unge bandet representere Norge i den prestisjefylte jazzfestivalen 12 Points i Amsterdam. JUNO er våre representanter for jazzsjangeren! En kan få høye skuldre av mindre, men bandet framstår påfallende rolig og selvsikre. Tre av bandmedlemmene er allerede uteksaminert fra NTNU, og har kun musikkprosjekter å lene seg på. Heldigvis har skolen gitt en liten pekepinn på hvordan man skal håndtere nettopp det.
— Vi har hatt et fag om økonomistyring, men utover det har skolen oppfordret oss til å lære oss ting på egenhånd. Det er nok best læring i det, sier trommis Ingvald Vassbø.
I år fyller jazzlinja på NTNU 40 år, og bandet er samstemt på spørsmålet om hva som gjør utdanningen så vellykket.
— Vi jobber mye med gehørtrening og rytmer, før vi tar opp instrumentene. Man blir drillet i å få musikken under huden. Dessuten er det veldig praktisk lagt opp, vi har nesten ikke skolebøker og får heller ikke karakterer.
Her har kanskje andre utdanningsinstitusjoner noe å lære? Det er i alle fall udiskuterbart at NTNUs metode har gitt gode resultater. Når det gjelder folkets interesse for jazzmusikk, er JUNO optimistisk.
— Vi har inntrykk av at det å like jazz begynner å bli kult blant unge. Det kan også virke som flere popartister implementerer jazzelementer i større grad enn før. Jazzsjangeren er langt fra døende, uttaler saksofonist Mona Krogstad.
Bandet slipper også plate i november, og legger ut på ny turné i 2020.
— Vi håper at jobben i Amsterdam gir oss flere kontakter internasjonalt, så vi kan komme oss enda mer ut i Europa.