Vårsøg 75-år

En historie om levd liv

…i år er trua og vona større og rikare enn nokon gong før, for no lovar våren meir enn på lenge, (…) det ser ut til at sommaren kjem med den freden i fanget, som vi har venta så sårt på. Alt tyder på at no kan det ikkje vera lenge att før krigen er slutt.” (Hans Hyldbakk) 

Hyldbakk skrev Vårsøg i 1945 og diktet feirer nå 75-årsjubileum. Teksten uttrykker gleden over våren – og over frigjøringen som var i anmarsj.

Moldejazz har et langt samarbeid med Teatret Vårt. Teaterkonserten der Sommerro har med seg John Pål Inderberg, Julie Støp Husby og Sara Fellman er derfor en særs høvelig feiring av både jazz, teater og det jordnære håpet om en lysere framtid.
Gruppa Vårsøg med Sommerro i spissen platedebuterte i 1977 med kanskje den mest kjente viseversjonen av diktet med Sommerros melodi. Gruppa hadde sin siste konsert på legendariske Naustet Vårt under Moldejazz i 1980.Vårsøg 75-år

Forestillingen og historien om Hans Hyldbakk, hans liv som forfatter, men like mye som menneske er interessant i et historisk perspektiv. Den lille mannen, aldri gift, homofil og i en bygd på Nordmøre, langt unna resten av verden. Under oppveksten i ganske trange kår ble omgivelsene i vakre Surnadal avgjørende for den videre inspirasjonen. Avstandene til resten av verden ble ekstra stor før krigen, da den største trusselen kom fra øst, men viste seg senere å være en mye større trussel fra sør. Friheten som en gang fantes ble etter hvert innskrenket da tyskerne vandret rundt i gatene i bygda. Hans havnet i klammeri med tyskerne som ung mann, og måtte tilbringe tid i fengsel. Han forteller historien også i diktningen sin, der den lille mann kanskje var den viktigste motstanden mot overmakten.

Vårsøg-75årDette, det enkle, men samtidig det nære er gjennomgående i diktningen, og beskrivelsene av mennesket som en del av det store verdensbildet er viktig. Vi må ta vare det vi har fått, og forvalte vår arv. Hans Hyldbakk skrev best på dialekt, og for oss som ikke er nordmøringer kan det være utfordrende å få med seg alle betydninger, men skuespillerne og Henning Sommerro gjør dette så tilgjengelig som mulig med veldig tydelig diksjon. Jeg fikk dermed en ny forståelse for de vakre tekstene, og sammen med tonesettingen til Sommerro forsterkes inntrykket av det livet Hans Hyldbakk levde. John Pål Inderberg og Henning har et langt samarbeid bak seg, og det vises og høres på scenen. Med Sara Fellmann og Julie Step Husby som særs dyktige fortellere og sangere, blir dette en helstøpt forestilling.

Vårsøg avslutter denne historien på et verdig vis. I en kontekst, der verden nå er utfordret av en usynlig fiende, og som krever at vi står sammen som mennesker, så blir håpet om en ny vår nok en gang viktig.

Tekster: Hans Hyldbakk, Musikk: Henning Sommerro, Regi: Kristian Lykkeslet Strømskag, Tekstutvalg: Svein Sæter, Dramaturg: Julie Støp Husby
Medvikende:
Henning Sommerro, John Pål Inderberg, Sara Fellman, Julie Støp Husby

Alle foto: Ole Bjørn Steinsvik.

Besøkt 275 ganger