Are Mokkelbust FX. Foto: Georg Panzer

Are Mokkelbost – FX

Årets festivalutstilling har blitt til i grenseland mellom lys og bevegelse.

Møre og Romsdal kunstsenter og Moldejazz samarbeider hvert år om en festivalutstilling på Plassen. I år vises utstillingen «FX» av Are Mokkelbust. Mokkelbust stiller ut 12 bilder hele festivaluka – alle er til salgs med en veiledende pris på 25.000 kroner. Mokkelbust er en anerkjent visuell kunstner som i fjor hadde utstillingen «OK» på Henie Onstad kunstsenter. Han er også musiker og han har kombinert disse kunstformene ved å lage plateomslag for artister som Helge Sten og John Paul Jones.

Are Mokkelbost. Foto: Anne Valeur
Are Mokkelbost. Foto: Anne Valeur

Bildene i FX er laget ved hjelp av en ordinær digital fotoskanner. Mens et fotoapparat har en fast sensor som fanger et helt motiv i løpet av et hundredels sekund, har en skanner en motor som beveger sensoren og hvor det tar flere sekunder å lese et bilde. Når Mokkelbust skanner papir og fargefolie utnytter han denne bevegelsen til å lage bilder med psykedeliske mønster. I tillegg beveger han papiret mens det blir skannet og skaper således fargeeffekter og fargeavik.

FX høres ut som det engelske ordet «effect» og beskriver ganske godt den kreative prosessen. Bevegelsene er gjort til musikk og man får en klar følelse av at det er noe rytmisk i bildene – også der to personer har gjort samtidige men bevisst urytmiske bevegelser. Bildene virker nærmest hypnotisk og psykedelisk. Pyskedelisk er gresk for åpent sinn og har man det vil utstillingen kunne utfordre intellektet.

Besøkt 111 ganger