Foto: Oles Foss
Foto: Ole Foss

Fjazzfestival for alle sanser

Gassjazz, rustningsjazz, hårete jazz, dyrejazz med mer.

Gassjazz
Mange mener med urette at Moldejazz er oppblåst. Sannheten er at mange kan bli blåst i hodet av ting de påfører seg sjøl av lyd og andre inntrykk. Noe av det synligste beviset for det er de forvridde ballonghattene barna ifører seg før de sprader rundt i gatene.

Her får de både en spektaktulær og passe jazza hodepryd, og de har noe som tar i mot om de faller … i jazzfalten.

Noe de selvsagt ikke gjør, for Moldejazz er den tryggeste og mykeste festivalen av alle.

Rustningsjazz
MEN om folk likevel skulle føle seg utrygge kan de bare gå til boden med 18-årsgrense, for der selger de rustninger. Brynjer, metall-BH’er, hjelmer og annet matallisk vern. Stygge masker er også flott å iføre seg, særlig i køer og i tett befolkede miljøer.

Foto: Ole Foss
Foto: Ole Foss

Hårete jazz
Moldejazz er kanhende ikke hårete nok, og mange jazzere sliter under altfor lite hår å headbange med. Derfor er det opprettet egne hårfilialer for hentehår –og det i alle farger. Man vet aldri hvilke typer musikk man blir eksponert for, og headbanging til stille, meditativ musikk bør gjøres med dertil egnet hår.

Foto: Ole Foss
Foto: Ole Foss

Dyr jazz
Mange mener jazzen er for dyr, og særlig hester viser gallopperende begeistring for taktfast, rytmisk musikk. Trav og travelhet hører også naturlig sammen, og barn kan i sjønære miljø leie seg havhest. Så kan de – som fiskeriministeren sterkt oppfordret til i sin åpningstale – hoppe i havet. Dette blir enda mer aktuelt mot slutten av uka, da tropevarmen atter vender tilbake. Hest er best!

Foto: Ole Foss
Foto: Ole Foss

Søt jazz
Ingenting er mer søtt enn jazzgodteri, og Moldejazz kan by på et enormt arsenal fra godteriprodusenten Haribo. Nei, det lages ikke på Harøya, ei heller på Hareid, men mange av godteribitene er harde så det rekker. Derfor bør alle søke opp numrene til jazztannlegene her i byen. For godteriselgerne er det knekkende likegyldig om jeksler og plomber hagler, og det er en TANNkevekker at det utvidete kulturbegrepet åpner for så mye godteri som det gjør.

Foto: Ole Foss
Foto: Ole Foss

Spinnvill jazz
En av de verst besøkte godene/bodene under Moldejazz, er GULLSPINN-boden. Der har de hele 9 forskjellige smaker, og det er for å blidgjøre ganen. Det viktigste er nemlig å få sukkerspinnet inn i barna, slik at de blir spinnville og “stuffa” nok til å stå i mot presset om gulrøtter, brødskiver og grillmat som de voksne prøver å presse på dem. Sukkerspinnet er sjøl-påpressende, og det er formbart nok til å passe enhver unge. Putt det gjerne inn i øra også, for da hører de ikke at du banner over a) vær eller b) dårlig musikk. Og blir det for mange decibel på Romsdalsmuseet? Sukkerspinn i øra!

Foto: Ole Foss
Foto: Ole Foss

Vinyljazz
Alle gode jazzfestivaler i Molde – og det er bare en – har et oldtimealibi gjennom ei vinylsjappe. Nå er den bare provisorisk og i telt.

Ekte jazz er på vinyl, og det er på rillene storfolk kjennes. I hvert fall musikken, deres. Før målte vi kvaliteten i rumble/scratch. Jo mer, jo bedre. I dag kjøper vi færre og færre CD’er, og til slutt vil også de mediet gå over i glemmeboka eller gjenoppstå i rare retro-boder under Moldejazz. Det er streaming som teller i dag, og nå tenker vi ikke på de 37 ekte entusiastene som er igjen der ute. Det streamer ned fra lufta, både regn og musikk, under Moldejazz. Eller over Moldejazz. Hele Moldejazz 2014 ligger i kortform på Spotify allerede. Spott og fy!, sier vinyljazzerne. Men i alle fall; her kan de fiske i svart vinylhav i beste fiskeriministerånd.

Foto: Ole Foss
Foto: Ole Foss

Ja, Moldejazz er i sannhet for alle!

Besøkt 87 ganger