Hamilton de Holanda. Foto: Andreas Jørgensen
Hamilton de Holanda. Foto: Andreas Jørgensen

Utklassingseier til både Brasil og Italia

Det gikk ikke så bra med verken Brasil eller Italia i fotball-VM, men oppgjøret mellom italienske Stefano Bollani og brasilianske Hamilton de Holanda endte med en voldsom hjemmeseier – til begge to.

41 år gamle Bollani, som vi kjenner her hjemme fra samarbeid med Stian Carstensen og en glitrende konsert i Molde i fjor med hans egen trio – der han blant annet tolker Bjørn Eidsvågs “Gleda”, er i mine ører en av de meste ekspressive, utadvendte og mest virtuose som finnes i dagens moderne jazz. Hamilton de Holanda, som er tre år yngre, er et relativt ukjent navn for oss her i Europa, men på hjemmebane i Brasil er han superstjerne. Hvorfor fortalte han oss raskt med sin ti-strengers bandolim – en slags storebror til mandolinen. Makan til virtuositet på et i utgangspunktet vanskelig instrument skal man leite et rimelig godt stykke etter.

Stafano Bollani. Foto: Camilla I. Røsbak.
Stafano Bollani. Foto: Camilla I. Røsbak.

Samarbeidet mellom de to har vart siden i 2008 og i fjor kom deres live cd-debut på ECM, som fikk svært gode anmeldelser verden rundt. Det er både til å fatte og begripe.

Den gode timen de to ga oss i Molde, som bestod av alt fra brasilianske folketoner, via originalmateriale og låter av Buarque, Jobim og Piazolla, var intet mindre enn føde for sjela – og uendelig vakkert og lekent.

De to førte samtaler, vare og sarte, heftige og temperamentsfulle, alvorlige og humoristiske, lyriske og massive – alt dette og mye mer var på plass i løpet av denne lykkepillen av en konsert og mitt store høydepunkt under årets Moldejazz.

 

Besøkt 23 ganger