Molde er på TV. Foto: nrk.no/Lisensbetalerne
Molde er på TV. Foto: nrk.no/Lisensbetalerne

Molde på TV

I den daglige serien «Molde på TV» vil fireflates Johan «Høken» Hauknes velge ut noen av de beste av mange TV-programmene som NRK har produsert i løpet av festivalens historie.

Du får muligheten til å se og høre unike opptak – i disse programmene er det mye musikk og musikere festet til magnetbånd som det ellers er vanskelig å finne historisk dokumentasjon av.

I tillegg vil du få en og annen anekdote i forbindelse med noen av opptakene. Hver dag i festivaluka kl. 12.00 – fra søndag 17. til lørdag 23. juli – kan du finne et nytt opptak i denne serien. Det meste av opptakene vil være hentet fra en eller to konserter i det enkelte år.

Det viktigste kriteriet for utvalget er hva som er Høkens favoritter – og som han mener enhver jazzinteressert person bør ha et forhold til. Han oppfordrer deg til å utforske NRKs samlinger. Gå inn på NRK TVs sider og søk på «Molde jazz» – og start utforskingen.

Se der – der har du programmet for uke 30, og 31 … og 32 … Men i uke 29 konsentrerer du deg om Molde på TV på fireflate.

Dette kan vi gi deg fordi NRK som den norske allmennkringkasteren er pålagt å gjøre alle sine gamle analoge opptak digitalt tilgjengelig for alle. For tiden jobber de med dette i det såkalte Digitaliseringsprosjektet som er nærmere omtalt i en artikkel av Høken i det nordiske web-tidsskriftet salt peanuts*.

Begynn hver jazzdag med å varme opp med Molde på TV!

Første innslag


For de som liker sånt, følger nå en nerdeseksjon med noen tekniske betraktninger:

Bit Alert! Bit Alert!
 Om du har en god internettforbindelse, får du sendingene i 2,4 Mbps. NRK har lagt seg på én standard – ei linje hvor lydsignalet begrenses til ca. 160 kbps – 160 000 0-er og 1-ere i sekundet – som høyeste bitrate, uansett innhold.

Lydsignalet er kodet i AAC-format, noe som gjør at det auditivt er noe bedre enn et tilsvarende mp3-signal. Greit for billige ørepropper med bakgrunnsmusikk, men ikke godt nok for kvalitetsmusikk – som jo dette er. Det er en tidel av lydsignalet på en CD-plate – nesten 90% av det lydsignalet vi ville hatt i CD-format er borte!

Men NRK har tydeligvis prioritert bildet, ved å sette av nær 2,3 Mbps – 95% av signalet – til dette, på bekostning av lydkvaliteten. Fine bilder – men de bryr seg altså ikke om at dette er levende musikkopptak.

På den annen side: lyden her er vesentlig bedre enn katastrofen NRK Jazz på DAB+-nettet. Her mener NRK det er tilstrekkelig med 64 kbps i AAC!

En rein fornærmelse mot musikken. Fy skam seg!

Besøkt 24 ganger