Ron Carter. Foto: Wikipedia CC BY 2.0
Ron Carter. Foto: Wikipedia CC BY 2.0

En bohems tirsdagsvandring

Fireflates jazz-nestor Johan «Høken» (eller er det «Hauken»?) Hauknes vandrer videre gjennom programmet og avslører skjulte skatter man bør få med seg. Vi har nå kommet til tirsdagsprogrammet. Følg med!

På ettermiddagen skal vi tilbake til Bjørnsonhuset, for å møte igjen en sann Molde-venn. Siden han var AiR i 2000 har Chick Corea hatt et spesielt forhold til Molde og til Trondheim jazzorkester – som han har invitert over til New York i forbindelse med hovedfeiringen av hans 75-års dag.

Det er helt naturlig at Corea legger turneen for den europeiske delen av hans «75th Birthday Celebration» innom Molde.

Så jeg sier: 19. juli, kl. 18:00 i Bjørnsonhuset. Be there!

Chick Corea gjør bare fem konserter med bandet sitt i Europa og vi får én av dem. Han kommer – hør på dette – med Christian McBride på bass, trommeslager Marcus Gilmore, Wallace Roney på trompet og Kenny Garrett på altsaksofon!

Konserten har fått arbeidstittelen «Homage to Heroes» – noe som indikerer at Corea vil hylle musikere som har betydd mye for ham. Det er lett å bli minnet om superkonserten i 2004, med Herbie Hancocks «Directions in Music». Det blir minst like bra!

Så er det nok en gang tid for Plassen. Trondheim Jazzorkester og Skrap drar i gang med JazZtipendiat-konserten kl. 20:00 i Teatret Vårt.

Heida Mobeck og Anja Lauvdal – eller Skrap – ble tildelt JazZtipendiatet i fjor. Nå kommer de tilbake med prisvinnerkonserten, i samarbeid med et svært annerledes og spennende Trondheim Jazzorkester.

Vi kan forvente oss et overflødighetshorn av et verk, hvor Skrap tar i bruk alle triks og knep i og utenfor boka. Anja og Heida forteller at verket handler om mennesket og hvordan vi forholder oss til virkeligheten i dag.
Uansett: Det blir strålende musikk!

Gjør så klar for noe av det aller fremste i ung svensk frilynt jazz. Anna Högberg Attack! speller kl. 22:00 i Storyville.

I februar i år kom debutalbumet til septetten, enkelt og greit med samme navn som ensemblet; «Anna Högberg Attack». Albumet har blitt mottatt med jubel – som i det nordiske web-tidsskriftet salt peanuts*: «Dette er blitt en strålende plateutgivelse fra seks av Skandinavias tøffeste jazzmusikere»

I Attack har Anna Högberg med seg fem andre fremadstormende svenske jazzmusikere og improvisatorer: Elin Larsson (saksofoner), Malin Wättring (saksofoner), Lisa Ullén (piano), Elsa Bergman (bass, samt komposisjonsbidrag) og Anna Lund (trommer).

Dette blir kveldens snakkis!

Nå har vi den første alvorlige programkollisjonen under årets uke. For samtidig spiller Pat Metheny og Ron Carter i Bjørnsonhuset. Vem ska’ man välja? Jeg mener, hva med:

Pat Metheny og Ron Carter! Duo-samarbeidet Metheny hadde med Charlie Haden var himmelstormende. Dette blir noe helt annet. Men helt sikkert like bra.

Dette vil være en unik opplevelse, sjansen for å høre dette i Norge igjen er liten. Konserten kom inn på programmet helt på tampen. Men et unikt tilbud som dette må på programmet. Hans Olav Solli et al måtte bare legge til en ekstra konsert da det viste seg mulig å få disse to legendene sammen til Molde.

«What was the signature moment of the 36th Detroit Jazz Festival?», skriver Detroit Free Press. Og fortsetter, «That’s easy: Guitarist Pat Metheny and Detroit bass legend Ron Carter playing telepathic duets ….. It’s hard to emphasize just how unique and magical an experience this was.»

Uansett hvor du drar, ses vi nok igjen på årets A-i-Rs andre konsert. Ola Kvernberg med Steamdome – kl. 23:55 i Teatret Vårt.

Det nye prosjektet Steamdome blir reindyrka perkussiv musikk. Progressiv og brutalt fremadstormende som et løpsk tog. Livsbejaende, surrealistisk og svulmende som Sergio Leones spaghetti-westerns med Ennio Moricones sugende lydspor. Om begrepet «fenalårs-western» ble brukt for å beskrive Mechanical Fair, passer det enda bedre her.

Tre av landets mest nyskapende trommiser byttes buer, strenger og harpiks ut med stikker, metall og og et vell av trommer til den suggererende rytmen fra et tog som aldri stanser. Lokomotivet drives av Erik Nylander, Børge Fjordheim og Hans Hulbækmo sammen med bassist Nikolai Hængsle Eilertsen.

Lokfører er Ola Kvernberg mens kjelen fylles av køl og styres av gitaristen Øyvind Blomstrøm og organisten Daniel Formo. I styringssentralen sitter lydmann Tor Breivik og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien.

Besøkt 27 ganger