TJO og skrap. Foto: Andre Løyning
TJO og skrap. Foto: Andre Løyning

Tirsdagsvarsel: TJO og Skrap

Tirsdag braker det løs – bokstavelig talt, har vi inntrykk av – i Teatret Vårt når Trondheim Jazzorkester (TJO) og duoen Skrap fremfører årets JazZtipendiat-konsert.

Antroposen er det ambisiøse skopet for dette verket. Sammensatt av “antropo” (menneske) og “cene” (tidsalder, epoke) henviser dette til den geologiske tidsalderen da mennesket er den avgjørende faktoren for klodens ve og vel. Om vi faktisk er inne i denne epoken eller ikke, er for tiden oppe til diskusjon for geologer, men det resonnerer jo med tidens bekymring for pågående klimaendringer.

Dette burde gi enhver stipendiat nok å bite i, og med 16 deltagere i orkesteret, eget lysshow og scenografi, kan dette bli det nynorsken kaller “a true spectacle” – et skikkelig spetakkel. Sjefsstipendiater Anja Lauvdal og Heida Mobeck beskriver forestillingen som et narrativ som tar tilskueren med på en reise gjennom det som er både vår egen tid og en science fiction-fremtid – på en og samme tid!

Dette kan bli en fysisk opplevelse – i samtale med Bjørn Stendahl på Festivalakademiet loves det lysshow og scenografi som involverer regnjakker og andre effekter. De kunne også utdype at navnet “skrap” henviser til lyden av skraping, og ikke søppel/skrot-betydningen. Selve bestillingsverket lot de forbli innhyllet i et mystikkens slør, men antydet at det fortalte en historie “mer eller mindre abstrakt”.

Ambisjoner er iallefall bra. Vi gleder oss! Kjøp billetter her!

Besøkt 70 ganger