Foto: Ruben Olsen Lærk
Espen Berg, årets JazZstipendiat.

JazZstipendiat til Espen Berg

Pianisten Espen Berg er vinneren av årets JazZstipendiat, som er et samarbeid mellom Sparebank 1 SMN, Midtnorsk Jazzsenter og festivalen. Stipendiatet er det største som deles ut til norske improvisasjonskunstnere. Berg, som er fra Hamar, men bor i Trondheim, er født i 1983 og tok i 2008 mastergrad i utøvende musikk ved NTNU. Han er først og fremst kjent fra trioen Listen og dens uortodokse besetning med piano, saksofon og tuba. der han i tillegg til å traktere pianoet også komponerer. Bergs virtuose pianospill har høstet internasjonal annerkjennelse, og to ganger har han vært nominert til semifinalen i Montreux Solo Jazz Competition i Sveits. Han er også kjent for samarbeidet med Marius Neset og hans prisbelønte versjon av Trondheim jazzorkester, som vant Spellemann i 2014 med plata “Lion”.

Foto: Andreas Jørgensen
Bjørn Willadsen i Midtnorsk Jazzsenter, Espen Berg, Olav Gjerland i Sparebank 1 og festivalsjefen, Hans-Olav Solli. Foto: Andreas Jørgensen

Berg har gitt ut platene “Acres of Blue” og “Noctilucent” som soloartist, og “Mønster” med Espen Berg Trio. Han har en tydelig forankring i den amerikanske jazztradisjonen, men er også påvirket av den nordiske sounden, representert ved folk som Christian Wallumrød og Eirik Hegdal.

Under neste års Moldejazz skal Berg fremføre sitt verk sammen med Trondheim Jazzorkester, og den foreløpige arbeidstittelen er “Maetrix”.

Foto: Ruben Olsen Lærk
Espen Berg mottar prisen av banksjef Olav Gjerland i Sparebank 1. Foto: Ruben Olsen Lærk

– Det blir et personlig verk tuftet både på systematikk og matematikk, men også med mer tilgjengelige og melodiske elementer. Matematikeren i meg møter kunstneren, i dette verket, harmonisk og kraftfyllt. Det blir et ensemble med opp til 12 musikere på scenen, men hvem jeg vil ha med står fortsatt åpent., sier Espen Berg til Fireflate, og føyer til at hans mål er å velge musikere som kan skitne til den perfeksjonistiske tilnærmingen han selv har når han komponeer.

Vi venter i spenning.

Besøkt 59 ganger