Anna Högberg Attack. Foto: Ruben Olsen Lærk
Anna Högberg Attack. Foto: Ruben Olsen Lærk

Storyville i svenske skoger

Storyville holder stø kurs med jazz-fanen høyt hevet gjennom ellers varierte farvann, med den framoverlente svenske sekstetten Anna Högberg Attack! – og de var i storform.

Foto: Ruben Olsen Lærk
Malin Wättring t.v. og Anna Högberg. Foto: Ruben Olsen Lærk

Anna Högberg kjenner vi bla. fra Fire! Orchestra, som åpnet festivalen i fjor. Hennes eget band, Attack!, befinner seg et sted mellom demografiene “grensesprengende og nyskapende” og “jazz for jazz-folk”, men kanskje mest det første. Selv om formatet er basert på løst komponerte sanger og instrumenteringen er tradisjonell nok, improviserer musikerne seg gjennom et vidstrakt og åpent landskap, før de lander på forskjellige fine tema som hensetter publikum i en trehytte dypt inni de svenske skoger.

Messing utgjør halve bandet, med Högberg i sentrum, så musikken dreier seg ofte rundt blåserrekka, ikke minst når temaene skal avspilles. Trommer og bass utgjør en kompetent basis i disse partiene, mens Lisa Ulléns piano setter farge på det hele. Men det er ingen fare – alle får vist seg frem og spesielt Anna Lunds trommer viser seg å ha mye mer i seg enn bare komp. Elin Larssons engasjerte solopartier på saksofon må også trekkes frem.

Spenst, dynamikk og ikke minst spilleglede er det som virkelig gjør denne sekstetten for min del. Anna Högberg og medmusikantene hennes stråler av musikalsk overskudd, og det smitter over på et publikum som– selv om det ikke var så tallrikt som trioen fortjener – kvitterte med stående applaus da det var slutt.

Foto: Ruben Olsen Lærk
Foto: Ruben Olsen Lærk

I et år der den tradisjonelle “svartløypa” er smått skuffende og ikke har så mange snublesteiner, søkk eller skarpe kanter, er Storyville blitt en liten oase for jazz i ytterkantene. Her er det befriende tomt for sceneeffekter, og ingen har med seg egne lysfolk. Istedet kan vi fokusere på musikere som spiller musikk – for jazzfolk og andre. Nate Wooley overbeviste med sin kvintett, Anna Högberg har hevet lista ytterligere med sin sekstett. Vi er spent på hvordan Kvernbergs firemanns-ensemble skal følge dette opp på torsdag.

Musikerne:

Elin Larsson (sopran, sax)
Elsa Bergman (bass),
Malin Wättring (saksofon),
Lisa Ullén (piano),
Anna Lund (trommer)

Det er ingen bilder i dette galleriet.

Besøkt 91 ganger