Foto: Per Tormod Nilsen
Foto: Per Tormod Nilsen

Molde i motstrøm

Denne ringe epistel skal ikke handle om verken jazz eller festivalen, for der går alt på skinner og alle hjerter gleder seg. Selv ikke en skypumpe dønn over museet i ettermiddag, kan rokke ved den saken.

For fotballklubben i festivalbyen, derimot, står det meste i stampe. Det er kort sagt nitriste saker alle vegne.

Vi antar at alle fotballinteresserte her i regionen nå spør seg; Hvordan er dette mulig for en klubb med permanent sugerør ned i kontoen til noen av landets fremste parvenyer? Men dette skal heller ikke handle om Solskjær og hans drabanter. Det skal handle om supporterne. Ikke dem som tropper opp på jazzkonsertene, de er noenlunde velflidde og høviske i sin ferd. Nei, dette skal handle om fotballsupportene, dem som næres av brøling og ukvemsord. De mest ihuga blant oss, med andre ord.

For en tid tilbake kunne lokalavisa mi bringe et inserat der en eller annen (for n’te gang) lot seg oppsvulme over den angivelig ubehøvlede oppførsel som utspiller seg på norske fotballarenaer blant de såkalte supportergjengene, den gjengen du vet, der man trygt kan si at naturen trumfer opptuktelsen. Også språkbruken er et kapittel for seg. Den for eksempel nedsettende karakteristikken “dommerjævel” gjenlyder ofte taktfast ved flere anledninger i kampens hete.

På vegne av FTFADTFT – Foreningen til fremme av dannede tilrop fra tribunen – iler vi til med vår iherdige forståelse for innsenderens oppbrakthet.  Odiøse beskrivelser av spillets aktører, herunder bannskap og annen svovelpreget tale, må bringes til opphør.  Vår forening, som nylig avholdt årsmøte i særdeles soignerte omgivelser og uten antydning til skrik og skrål, erkjenner selvfølgelig til fulle tilskuernes behov for eksalterte mishagsytringer når dommeren faller hjemmelaget i ryggen med tilsynelatende avsindige avgjørelser.

Men for å rydde vulgariteter av veien foreslår vi noen alternative kraftuttrykk som likefullt skulle dekke primatenes behov for å tilkjennegi sin vrede og vånde i saftige vendinger:

Dommeren vinker av et klart straffespark: “Dommer, dommer, du er lumpen, fortjener nå en smekk på stumpen”.

Han forstår seg ikke på regelverket og blåser feilaktig for offside: “Dommer, dommer, ikke vær kulten, sett deg ned på skolepulten”.

Og hvis en av våre gutter blir utvist for en bagatell av en forsyndelse: “Dommer dommer, du er gusjen, se og pell deg inn i dusjen.”

Vi vedgår at våre forslag har visse rytmiske utfordringer, og uten drill kan den strengt bundne lyriske formen fort avstedkomme tungekrøll, men øving gjør mester. Slår dette an kommer vi tilbake med mere. Følg med!

Beklagelse! Tittelen til denne epistel er spekalutiv på alle måter fordi den skjuler et annet innhold enn det den inviterer til.

Vi håper likevel det var bryet verdt, og hvis ikke, beklager vi på det dypeste for å ha sløst bort din tid.

Besøkt 86 ganger