Ola Kvernberg og Joshua Redman. Foto: Ruben Olsen Lærk
Ola Kvernberg og Joshua Redman. Foto: Ruben Olsen Lærk.

Bohemens lørdagsvandring

Vår eminente jazz-ekspert Johan “Hatten” Hauknes (mannen med de mange kallenavn) fortsetter sin vandring gjennom Molde og årets program. Skjulte skatter ligger som pokemenn rundt omkring, om du ser programmet gjennom hans øyne.

Ett råd gjelder nå: Gå tidlig til sengs denne fredagskvelden. For lørdag morgen kl. 07.00 skal du være på plass i Reknesparken. Årets «Break of Day in Molde»-konsert skjer før grisene får fisi – vi sees i grisotta med Ola Kvernberg & Jorun Marie Kvernberg.

Ola Kvernberg har med seg søster, folkemusiker, felespiller og vokalist Jorun Marie Kvernberg. Duokonserten kaller de «Porkotta», frænsk dialekt for grisotta.

Det musikalske temaet er deres felles røtter. De vil bl.a. grave litt i deres bestefars, felespilleren og komponisten Peter L. Rypdal, skattekiste og finne frem slåtter fra Tresfjord.

Det blir en reise tilbake i tid – til da de to spilte sammen som barn. Som Ola selv sier det: «Vi skal rett og slett ut og leke» – i porkotta!

Nå har du noen timer fri til å nyte denne siste festivaldagen. Og nei, du skal ikkje sova burt festivaldagen!

Etter en bedre lunsj trekker vi sammen opp til Teatret Vårt hvor Morten Qvenild stiller med sitt prosjekt HyPer(sonal) Piano kl. 14:00, i regi av prosjektet Unge Produsenter.

Unge Produsenter samler unge produsentspirer og framtidas konsertarrangører i alderen 18-25 fra hele landet. Ni av dem har fått frie tøyler – arranger og produser en konsert med en artist etter eget valg. Valget falt på Morten Qvenild og hans soloprosjekt «the HyPer(sonal) Piano». Hubroplata «Personal Piano» fikk en Spellemann-nominasjon i fjor.

Prosjektet er del av hans forskningsprosjekt ved Norges Musikkhøgskole. Siktemålet er å utvikle den soniske paletten ved å integrere elektronikk i forskjellige former og på forskjellige måter i flygelet. Qvenilds innfallsrike komposisjoner og personlige tilnærming til improvisasjon legger grunnlaget for en nyskapende lydverden med et svært personlig uttrykk.

Vi tar det litt piano etter dette! Før vi går til flere fascinerende tangentløp. Eyolf Dale kommer med sitt helt nye prosjekt Wolf Valley til Teatret Vårt kl. 20:00.

Om noe – så er dette et norskt stjernelag av kreative musikere. De har allerede laget plate som blir utgitt rett før konserten på britiske Edition Records. Det blir et originalt lydbilde spesialsydd for hver enkelt musikern som er med. Dales idé med Wolf Valley var å samle et knippe gode venner til å fremføre ny musikk i et større format, men uten å miste bandfølelsen.

Eyolf Dale sier: «Denne musikken kom til verden på en litt annen måte en mine tidligere soloprosjekter, det viktigste var å finne de rette folka og det rette formatet. Da jeg i fjor sommer bestemte meg for å kontakte mine førstevalg, sa alle ja og prosessen skjøt fart. Med alle disse fantastiske musikerne med på laget lå musikken allerede klar. Måtte bare plukke den opp!»

Jeg gleder meg! Gjør du?

Fordi vi har tatt det rolig tidligere på dagen, har vi krefter til en siste sluttspurt. Oppe i Storyville er det tid for Kaja Draksler og Susana Santos Silva kl. 22:00.

Kaja Draksler og Susana Santos Silva er to svært spennende musikere, komponister og improvisatorer. Sist jeg hørte Susana var i Kongsberg for to uker siden med bl.a. Christian Meaas Svendsen og Catherine Wodrascka.

At hun og Draksler fant sammen og opptrer som duo er like selvfølgelig som …brunost! Kaja Draksler kombinerer elementer fra jazz og klassisk musikk med elementer fra samtidsmusikk, med en inspirasjon fra slovensk tradisjonsmusikk. Susana Santos Silva har en varm tone i hornet, lyrisk, komplekst og med ører store som låvedører.

De to slapp «This Love» i fjor.

Når vi nå er kommet i det meditative og attentative humøret er det tid for den siste konserten med årets Artist in Residence. Med Kirsti Huke og Erik Nylander er Ola Kvernberg på plass i Molde Domkirke kl. 23.00.

Kirsti Huke og Ola Kvernberg samarbeidet for noen år siden i et duo-format hvor de bl.a. covret Velvet Underground, Nick Drake – og ABBA. Men kjente du dem igjen? Prosjektet har nå fått nytt liv med ett medlem til, trommeslager Erik Nylander.

Repertoaret vil nå også omfatte Beach Boys og Nina Simone. Det blir en konsert i Domkirken som setter et verdig punktum for 2016-festivalen.

Vent litt! Før vi takker for i år og sier ses igjen neste år – det er ikke helt slutt. Jaga Jazzist inviterer deg til nachspiel i Teatret Vårt ved midnatt. Her er det bare ett ord som gjelder:

PARTY!!

Besøkt 55 ganger