Natalie Sandtorv: Freedom Nation

Frihet, undertrykkelse og flyktningkrisa er angivelig hovedinspirasjonen til årets bestillingsverk fra Jazztalentet, Natalie Sandtorv. 

Hun ble gitt fullstendig kunstnerisk frihet til å gjennomføre prosjektet “Freedom Nation”, noe som ifølge henne selv førte til sjelegranskning. (Sunnmørsposten, 15. juli 2017)

Foto: Ruben Olsen

Natalie, som har skreddersydd både band og musikk for anledningen, trakterer mang en sjanger for å til fulle uttrykke ideene bak verket. Bandet beveger seg mellom alt i fra hardcore, gjennom legato partier med mye orientalske og sørøst-europeiske vokaltradisjonelle krumspring. Det strekker seg sågar til Fela Kuti-inspirert neo soul.

Det eksisterer en stor rikdom i det musikalske, og vel så mye i det tekstlige, men der på den andre siden av spekteret: nemlig finnes det en rikdom i tekstenes minimalisme. Ofte er det ganske enkle strofer som repeteres, men med forskjellig trykk og i forskjellig musikalsk lys. 

Salen var tyst og forventningsfull i flere minutter før forestillingen startet, helt uten oppfordring. Det raslet i gardinen en stund før utøverne trådte inn, under et teppe av synther og til en vegg av LED-lys, ikledd masker som undertegnede assossierer med Tim Burtons “Beetlejuice”, samt glitrende gevanter. Til å styre visuals har Natalie hyret Mads Faste Liang Nilsen, som er en sentral del av konserten. Det er et sterkt skue og heftig visuelt inntrykk som preger konserten og i noen grad overstyrer det auditive. Det er rett og slett mye å prosessere, men også viktig å poengtere at det visuelle har vært en viktig komponent i Natalies utforming av verket. Verdt å nevne er lokalets begrensende egnethet for de visuelle effektene, litt som å sitte tett under kinolerretet. 

Foto: Ruben Olsen

Som Sandtorv selv har uttalt: “Komposisjonene har en sterk melodisk forankring med suggererende rytmer og groover, mens det tekstlige fokuset ligger på protest – og kjærlighet.” Dette opplever undertegnede grenser over i et slags vekkelsesmøte der artisten vil rette søkelyset ut fra selg selv og over på høyst aktuell samfunnsproblematikk.

Natalie Sandtorv er for tiden også aktuell med musikkvideoen “Higher Rituals” som er en del av “Freedom Nation”.

Det er ingen bilder i dette galleriet.

Besøkt 216 ganger