Foto: Camilla I. Røsbak

Daniel Herskedal Kvintett

God stemning, en spøkefull Herskedal og herlig musikk kjennetegner dagens konsert. 

 I 2015 tok Herskedal Molde Domkirke med seg inn i sin verden – nå er han tilbake med nytt album! (Foto: Andreas Jørgensen)

Det var tydelig at hjemkomsten til Daniel Herskedal ble godt mottatt i Teateret Vårt i dag: konserten til Daniel Herskedal Kvintett ble avsluttet med stående applaus og påfølgende spørsmål fra Herskedal om vi virkelig orket mer, og en takk for at vi holdt ut med dem til tross for været.

Konserten bestod i stor grad av musikk fra Herskedals nyeste prosjekt, The Roc. Roc er forøvrig en svær, majestetisk rovfugl fra Midtøstens legender og myter. Visstnok er den stor nok til å kunne løfte med seg en elefant og fly videre uten problem; kanskje litt på samme måte som Daniel Herskedal Kvintett løftet med seg hele publikum i dag. Det sies også at den aldri lander på jorden (kun på det hellige fjellet Qaf) og i likhet med denne, har ikke jeg landet etter konserten enda.

Foto: Andreas Jørgensen

Man hører klart og tydelig i tonene at hele albumet er inspirert av turene til blant annet Syria, Libanon og Palestina. Flere av sangenes navn er referanser til spesifikke steder, som togstasjonen i Damaskus og den arabiske skalaen hijaz, i Hijaz Train Station. Utover dette er flere av sangene basert på arabiske navn på andre skalaer, rytmer og utsagn. I referanse til Thurayya Railways ble det påpekt at musikken verken var “sur” eller “ute av timing”, men basert på skalaen sabah. Det er en hyllest til hvordan man kan flette sammen flere musikalske former og kulturer – jazz, folk, klassisk, norsk og arabisk – og ende opp med noe så nydelig.

Vi fikk i løpet av formiddagen også høre Seeds of Language, There Are Three Things You Cannot Hide; Love Smoke And A Man Riding On A Camel, The Roc, Eternal Sunshine Creates A Desert, The Krøderen Line og Kurd, Bayat, Nahawand To Kurd.

I tillegg til dette fikk vi en smakebit av det Herskedal selv kaller sitt “mest ambisiøse prosjekt”, nemlig samarbeidet med BBC Concert Orchestra i 2016. Vi fikk høre Dancing Dhow Deckhands i en nedskalert versjon. I denne låten kan man også høre tilstedeværelsen av den arabiskmusikalske innflytelsen, i form av skalaene hijaz og hijaz kar. Det ble også tid til en låt fra Slow Eastbound Train, hyllesten til tubakasting på flyplassen Crosswind Landing.

Foto: Camilla I. Røsbak

All That Has Happened Happened as Fate Willed ble dagens siste låt – en stor takk til Daniel Herskedal Kvintett som tok turen hit og lot oss nyte.

Det er ingen bilder i dette galleriet.

Besøkt 164 ganger