Jazztilhenger. Foto: Ole Foss

Flatelangs 3

Moldejazz har sine dedikerte tilhengere, og de har selvsagt sine tilhengerfester. Da går det for seg, kan du tro!

Jazztilhengeren

Men av og til kan selv de mest ihuga tilhengere av jazz føle seg parkert. Da er det godt å vite at de trofast står og venter på nye anledninger til å la seg dra med på lastefull moro! De knagger seg på for et godt ord, for eksempel Moldejazz.

Allerede søndag er det slutt, og 2017-festivalen kan bare skrotes. Stakkars krok!

Denne var sponset av Circle K!

❤️ Ballons. Foto: Ole Foss

Mye heart balloons to Daddy

Det er utrolig mange mennesker som blåser seg opp under Moldejazz, og det er riktig! Bare få det ut! Bli kvitt det! Og kun et fåtall har ei scene å blåse ut på gjennom trompeter, fløyter og tubaer, slik som Daniel Herskedal. Og de aller færreste får betalt for det.

I Storgata merker man definitivt at folk blåser i det og heller slipper gassen.

Er det noe rart med all den rare maten? Nei.

Men også dette kan noen tjene velfortjente penger på. Millioner av kroner, om de holder på lenge nok.

Kunsten er å blåse ballonger og forme dem i spesielle fasonger. Da blir barna helt henrykte og kan plassere figurene på hodet eller over alt de synes. Og pappa må sjølsagt punge ut. Jazzballongens historie går tilbake berømte sangerinner som Eartha Kitt, Ella Fitzgerald og haugesundsjenta Marilyn Monroe, som dramatiserte ballong mer enn sang “My Heart Balloons To Daddy”. Alle husker den.

For de som tviler på ballonger og jazz, slutt med det! La vriompeisene peise på! Dette er ren jazz!

Soloartist in Residence

Ikke alle musikere i Moldejazz omgir seg med store crew, lydfolk, journalister, fotografer og publikum. Og bra er det! Ekte jazzmusikk og all ekte kunst, egentlig, står seg best alene.

Soloartist. Foto: Ole Foss

Vi har sett utallige eksempler på at ustemte 8-åringer har bøttet inn penger på gata ved å spille 13 toner i ulik rekkefølge og med en slukøret mine, men med et brennende ønske om å virke sjarmerende.

Og vi har sett svært velspillende gitarister spille krevende coverlåter på lånt strøm, mens de lar sin ungdoms drøm om å få opptre foran et stort publikum gå i oppfyllelse. At publikum går forbi spiller ingen rolle. Men kanskje de skulle ha bremset opp og lyttet minst 10 minutter på gitaristen? Og donert en skjerv slik at mannen kunne fått seg et bedre måltid etter kveldens dont? Hvahhh?

Har du ikke cash? Bare visakort?

Nei du, Gregory eller Allan eller Benito eller hva du heter; begynn som visasanger! Skaff deg betalingsterminal.

Eller Vipps! Skriv Vipps!-nummeret på gitarkassa di og syng kvikke Vipps-sanger. Da er lykken atter tilbake.

Statsburgerskap. Foto: Ole Foss

Burgermester i Molde

Ikke noe Moldejazz uten elgburgere! Det er jo et statement, og det året burgermesteren i Molde la ned forbud mot elgburgersalg i 2011, da ble det både ramaskrik og ondt blod.

Det er utallige burgere i omløp nå, og tanken på å avholde et burgermesterskap i Moldejazz siste lørdagen er sådd. Strek kost, kanhende, og det at burgerne er laget av vilt kjøtt fra elg, rein og hjort bare understreker mangfoldet i festivalen.

Halalburgere bør selvsagt inn i sortimentet, akkurat som vegetar- og veganerburgere,
Så burgere i Molde by; still opp for din burger! Lag burgertog gjennom gata!

Veteranbil

Mange er ille ute å kjøre under Moldejazz. Hvordan skal vi komme hit og dit i tide? Noen bruker lengre tid enn andre, og slik er det bare. Denne tyskeren påtraff vi her om dagen, og han hadde vært “ute å kjøre” siden 40-tallet, sa han. Svært gammel, men fortsatt ved godt mot.
Neida, han var ikke i blåserekka på Luftwaffe, bare en vanlig turist, sa han. Men jazz skulle han ha seg frabedt. Hvor han reiste videre ville han ikke ut med, 94-åringen Herbert von Kartoffel.

Jazzveteran. Foto: Ole Foss

Besøkt 35 ganger