Belay og Tsegaye i farta. Foto: Africolor CC NY 2.0

Paal + blås og fyrverkeri XL

To musikalske energiklumper, en lokalhelt og en fra Etiopia, i midnattsmøte, på Teatret Vårt, under jazzen, i Molde! Da finnes kun ett råd: Kjøp billett i tide.

Alle kjenner jo Paal, som i Paal Nilssen-Love, og hans Large Unit debuterte på jazzen. Antagelig like mange kjenner Melaku Belay, om enn ikke de samme folka. Belay startet som etiopisk tradisjonell danser, men har ekspandert både i stil og form, og er kanskje mest kjent som bandleder for et av Etiopias største band, Fendika.

Jeg kjente Melaku Belay, men kom ikke på det ikke før jeg leste at Large Unit XL, Ethiobraz Edition, var på vei til Molde. Jeg så nemlig Belay danse sammen med The Ex og Getatchew Mekuria, en etiopisk grand old, på Kongsberg i … 2011, mener jeg. The Ex er et nederlandsk post-punk-band som på den tiden hadde et Etiopia-prosjekt på turne, og de sto denne kvelden for noe seriøst hurlumhei på kirkeplassen som oppvarming for … jeg tror det kan ha vært Datarock. Men det er ikke så viktig, kvelden var allerede reddet.

(En annen ting jeg husker med den konserten var at Ken Vandermark sto anonymt i jobb i blåserrekka, men det er en annen historie.)

Uansett, litt graving i etiopisk musikkliv viser at Belay har med seg folk fra bla. Fendika til Molde (inkludert Zenash Tsegaye på bildet). Hva som kan komme ut av dette opprykket fra nederlandsk punkdivisjon til norsk storbandelite, vites ei, og kan ei vites, før vi møter opp i Teatret Vårt, torsdag!

En annen historie: Noen måneder etter Kongsberg var det The Ex og etiopisk igjen, på (da fremdeles jazz-)klubben Blå i hovedstaden. Glad og fornøyd møtte vi særingene opp i døra, vant med at alle konserter vi går på er sånn ca. halvfulle i beste fall, som regel flere i publikum enn på scena – men det var utsolgt!

Aldri mer! Kjøp billett her!

Besøkt 42 ganger