Johan Lindvall
Foto: Hogne Bø Pettersen

Johan Lindvall årets jazZstipendiat

Johan Lindvall (f. 1990) fra Kungsbacka i Sverige er utnevnt til årets jazZstipendiat. Prisen er en av landets mest betydelige musikkstipend med en økonomisk ramme på en million kroner — penger som skal anvendes til å utvikle et musikalsk fellesprosjekt mellom stipendiaten og Trondheim Jazzorkester (TJO).

Johan Lindvall
Stipendiat-vinner Johan Lindvall. (Foto: Hogne Bø Pettersen)

Det er i år 12. gang stipendiatet utdeles, og andre gang en svenske mottar utmerkelsen. MaXx fikk den for to år siden. Tradisjonen tro skal verket presenteres på neste års festival, og festivalsjef Hans-Olav Solli mente nokså bestemt at Teatret Vårt ville være den mest egnede arena for et teknisk sett så vidt komplekst prosjekt som dette, der både filmatiske elementer, monologer, dialoger og musikk skal forenes og foredles i ett felles uttrykk, alt skrevet, komponert og regissert av Lindvall. Etter at verket er urfremført på Moldejazz neste år går turen forhåpentligvis til andre sentrale jazzscener, både nasjonalt og internasjonalt.

Johan Lindvall har bodd i Norge siden 2010 og har en bachelor- og mastergrad i improvisasjons- og jazz-musikk fra Norges Musikkhøgkole, med ettårig påbygging i praktisk pedagogisk utdanning. Det tverrkunstneriske prosjektet som juryen denne gang har falt for omfatter altså tekst, musikk og film, og for TJO blir dette en spennende utfordring, helt ulikt hva orkesteret tidligere har gitt seg i kast med i forutgående samarbeid med jazzstipendiatene.

Lindvalls vinnerprosjekt vil undersøke hvordan film, tekst og improvisert musikk kan spille sammen, og i prosjektbeskrivelsen utdyper Lindvall sine ideer på følgende måte: — Dette handler om å skape en versjon av deg selv som du kan stå for, en versjon du slipper å skjemmes over. Musikken bygger opp om dette. Komposisjonens ulike lag og kontraster samvirker med tekstens repetitive, nesten maniske natur.

Juryen skriver i sin begrunnelse for at valget i år falt på Johan Lindvall at prosjektet ved første øyekast kan virke vel ambisiøst, men at Lindvall på en overbevisende måte har vist at dette både er gjennomtenkt og lar seg realisere. Lindvall har allerede skrevet tre monologer for skuespilleren Nanna Lundevall, og disse vil danne grunnlaget for tekstene til «Dialoger/monologer», som er verkets navn. Inspirert av den franske bølgen på 60-tallet, har Lindvall også undersøkt filmmediet gjennom sine musikkvideoer for Broen og Jessica Slighter.

Johan Lindvall har sine unge år til tross allerede rukket å fylle hylla med en rekke jazzpriser, og han har fremstått som en original pianist og komponist, med begge bein solid plantet i den moderne amerikanske jazztradisjonen. Han har en dragning mot det minimalistiske og litt skakke, samtidig som musikken har et tydelig rytmisk fundament og en underfundig harmonisk kvalitet.

Tidligere vinnere er Kobert, Magic Pocket, Kim Myhr, Stian Westerhus, Marius Neset, Albatrosh, Kristoffer Lo, Espen Reinertsen, Skrap, Espen Berg, MaXx og Alf Hulbækmo.

Bak den rause prisen står Sparebank 1 SMN, Midtnorsk jazzsenter og Talent Norge.

Vi gratulerer!

[gs-fb-comments]

Besøkt 200 ganger