Duoen Owl. Foto: Hogne Bø Pettersen

Årets jazZtipendiat: Signe saksofonen

Søknaden som duperte juryen mest var ført i pennen av Signe K. Emmeluth og bærer det lett kryptiske navnet «Physicality in/emotion».

Prisen deles ut av Sparebank1 SMN og samarbeidspartnerne Midtnorsk Jazzsenter,  Moldejazz og Talent Norge og er på en million blanke norske kroner. Vinneren må kvittere for tildelingen med et nyskrevet verk som skal fremføres sammen med Trondheim Jazzorkester ved neste års festival. Stipendet er det største i Norge som er øremerket improvisasjonskunstnere.

Signe Emmeluth er komponist og saksofonist, opprinnelig fra Odense i Danmark men har de siste tre årene vært bosatt i Oslo. Hun har blant annet en utøvende bachelorgrad fra jazzlinja ved NTNU i bagasjen. Signe har de senere år inntatt den norske og nordiske jazzscenen med et betydelig ettertrykk, og hennes musikalske uttrykk blir av mange sammenliknet med Ornette Coleman. Men gjennom ulike solo- og duoprosjekter har hun også vist oss en sterk, selvstendig stemme innen den klangutfordrende grenen av jazz, musikk som utvider begreper og utfordrer de vante stiluttrykk.

Signe gleder seg enormt til å gjennomføre dette prosjektet. – Jeg er dypt engasjert i det fysiske aspektet, hvordan musikken påvirker oss følelsesmessig. Hva skjer når det det lydlige og det visuelle smelter sammen? Prosjektet er jo bare i støpeskjeen, og jeg har foreløpig ikke møtt Trondheim Jazzorkester, men jeg forestiller meg at vi blir 12 musikere til sammen, samt en person på henholdsvis lys og lyd. Kanskje vil det være konstruktivt å oppheve skillet mellom scene og publikum, og at alt foregår på samme flate, eller samme nivå, om du vil. Jeg kan foreløpig heller ikke si noe om instrumenteringen, men ser for meg at ingen spesiell gruppe av instrumenter vil være dominerende i ensemblet, sier Silje til Fireflate. 

En smakebit på hva som er i vente fikk vi under åpningsseremonien mandag, da Silje og samboer Karl Bjorå, som utgjør duoen OWL, spilte på Plassens tak. Det var en fin men høyst spesiell opplevelse, med odde klangbilder fremført av Siljes saksofon og Karls turnering av diverse strømførende knotter. Undertegnede fikk fornemmelsen av noe folketoneaktig. Vi kan selvfølgelig være på bærtur her, men skulle vi imidlertid ikke være helt på villspor er det likevel grunn til å understreke at det vi fikk høre fra OWL nok ikke var egnet for å lokke kuene hjem fra beite, med mindre kuene var særdeles høye på noe helt annet enn høy.

Vi gleder oss til neste års fremføring av verket «Physicality in/emotion». 

For ordens skyld: Juryen for SpareBank1 SMN JazZtipendiat består av: Njål Ølnes, Bjørn Willadsen, Ole Morten Vågan, Mette Rasmussen, Jan Ole Otnæs, Per Oskar Olsen og Hans-Olav Solli.

Besøkt 204 ganger