Johan Hauknes fikk Molderosen for 2021 - Foto: Hogne Bø Pettersen
Johan Hauknes fikk Molderosen for 2021 - Foto: Hogne Bø Pettersen

Fra miraklet til Molderosen

Moldejazz-veteranen Johan Hauknes ble tildelt Molderosen samme dag som han lanserte sin bok om tjue år med Artist in Residence-tradisjonen.

Det var under åpningen av festivalen at Hauknes, helt overraskende, fikk Molderosen. Dette en årlig utmerkelse som under Moldejazz tildeles en person som har bidratt til å sette Molde på kartet. Vinneren forplikter seg til å sende julekort til turistsjefen hvert år.

Hauknes selv trodde han kun var invitert til å holde et innlegg fra scenen under åpningsseremonien om den nye boken Fra miraklet til templet – Residerende artister i Molde gjennom tjue år som han har skrevet, ledsaget av bilder fra fotograf Harald Opheim. Men like før Hauknes kom på scenen leste Øyvind Aasgard fra Rosekomiteen opp at han var vinner av Molderosen. Juryen ga følgende grunn:

Komiteen må med viss skam bekjenne at denne kandidaten så til de grader både er kvalifisert og sikkert også overkvalifisert til utnevnelsen. Kort sagt skulle vedkommende hatt Molderosen for lenge siden – og komiteen håper inderlig det finnes tilgivelse for en slik forsømmelse.

Rosekomiteen er forsiktig med bruken av “Moldevenn”. For det første er det ikke sikkert at alle har den samme oppfatningen av ordet, og for det andre skal det ikke så mange godordene til om vår kjære by, før vi altså klemmer vedkommende til vårt bryst og utbasunerer – akkurat – “Moldevenn”. Når vi nå allikevel forsiktig antyder at kandidaten til årets andre rose muligens har en forkjærlighet for byen og jazzfestivalen, vil vi poengtere at dette kun er et tilleggskriterium i tillegg til det helt åpenbare: Vedkommende har integritet som en sann entusiast av kultur generelt og jazz spesielt.

Vi snakker om en journalist. Han – det er altså en han – har i flere tiår anmeldt konserter fra Moldejazz – både på papir og nett. Hans enestående evne til å huske mange av de opplevelsene disse konsertene har gitt både ham og oss, er direkte imponerende. Det at han også ofte setter dem inn i en større musikalsk sammenheng vitner om en enestående kunnskap om både jazzhistorie og jazzmusikere.

Kandidaten er både synlig og hørbar, og det må være tillatt å nevne at han tidvis bærer sin hatt som han vil. At han akkurat i år i tillegg har utgitt en svært viktig bok om et sentralt element i de siste 20 årene av Moldejazz, er enda en grunn til utnevnelsen. Men Rosekomiteen vil understreke på nytt at kandidaten uansett burde hatt utmerkelsen for lenge siden.

Vi vil derfor be Johan Hauknes om å komme frem for å motta den andre av Molderosene 2021. Sjelden har noen vært så til de grader kvalifisert som han. Vi gratulerer så mye – flere år for sent!

Boklansering

Johan Hauknes og Harald Opheim
Johan Hauknes og Harald Opheim lanserte boken Fra Mirakelet til Tempelet på Kafé Kurt på Plassen i Molde. Foto: Hogne Bø Pettersen

En og en halv time senere var Hauknes kommet til hektene igjen, og var klar på Kafé Kurt på Plassen. Her holdt han et lite foredrag før folk kunne kjøpe boken, og få den signert av både forfatter og fotograf. Boken handler om tradisjonen med Artist in Residence i Molde. En residerende musiker, en gjennomgangsfigur som på sett og vis styrer uke 29 i Molde. Det hele begynte med Chick Corea for drøyt 20 år siden.

Se videointervju med Johan Hauknes om boken her.

Hauknes hadde også skrevet en arie i forbindelse med lanseringen av boken. Denne framførte han både under åpningen, og på Kafé Kurt:

I anledning av bokslippet av denne boka har jeg skrevet en arie, eller en AIR som det også ble kalt i barokken. Jeg har kalt arien, med moderne engelsk uttale

Hvor var du? – Tjue strenger på en AiR

Til akkompagnement av Live in Molde

Var du der den dagen?
Da, … på Tyr sin dag.
Musikant fra oven,
Mange kom fra bunn,
Chick med Konsen, Erlend
stanget i den stund.

Hvor var du den gangen?
(Da) ingen staver brakk,
TJO-orkestret fødtes
denne første gang.

Det var da han danset,
Chick han smilte bredt,
Armando i sin rhumba.
Erlend danset lett!
Var det hele vakkert?
Da svarer vi et … TJA!

Danset Bud i Idrettshuset?
Vendte ikke Powell om?
Erlend satte alltid kursen,
Han var denne kveldens Duen.

Resten av krystallens stille,
den tok også … TJO! seg av.
Der sto Trondheim jazz-orkester
fram for aller første gang.

Chick og TJO de viste veien,
AiR ble født den gang.
Men det ble så mye mere.
Mange sanger klang!

Ett mirakel ble det.
Kan det si’s med ord?
Så hvor finnes denne
vakre skjønnhet gjemt?
Kan vi musisk sammen
skape slik en kunst?

Så hvor finnes alle
gode enkle svar?
Akk, hvor kan vi finne
meningen med alt?

Pat han var i Molde
Paal ble president,
På sin vei han danset
Mich-a-il med Tri.

Ornett’ han kom jo ikke,
Håvard, Arild, Jon,
Terje, Joshua, Jason.
Alle disse kom!

Marilyn, Maria,
forelsket i en sang.
Karin var den siste,
nå før Ellen drar i gang.

Hvordan blir de neste tjue?
Hvem er AiR om sneset år?
Molde lar nok flammen lue,
mange, mange år fra nå.
Visst er AiR ett tjog år gammel.
Men historiene er fler.

Konsert’ne de var mange,
vi minnes, mens vi ler.
Noen kan du finne
i denne boka her.

Vi tar et glass for boka,
her på Kurt i dag …!

Skål!

 

Besøkt 307 ganger