Maja Ratkje
Maja Ratkje. Foto: Jan Granlie

Hæ!

Har du hatt kraftig øresus i det siste? Vil det ikke gi seg? Da har du kanskje vært utsatt for uansvarlige konsertarrangører.

Vi har alle vært der. Mange ganger. Da bandet skrudde forsterkerne opp til volum 11 og lot det stå til. Kanskje sto vi litt for nærme høyttalerne, eller kanskje hadde vi ikke noe valg, hvis vi i det hele tatt ville være tilstede på konserten. Ørepropper fantes ikke, eller du fant dem ikke. Det ulykkelige faktum er at hørselsproblemer og tinnitus (øresus) brer om seg i befolkningen – og du er muligens det neste offeret.

En undersøkelse blant svenske musikere viste at 40% av dem led av tinnitus. Enkelt sagt betyr det at de lider av plagsom og invalidiserende øresus hele livet, for det finnes ingen kur. Selv har jeg hatt det i ti år, og jeg regner ikke med å bli kvitt det. Det piper 24/7.

Tenk deg at du skrur på en gammeldags telefonsummetone i rommet, og prøv å få sove. Slik er det. Kanskje spilte jeg i for lydsterke band i ungdommen, eller kanskje var jeg på den konserten, men den konkrete årsaken til lidelsene finner du ikke. Du kan ikke gå tilbake og saksøke Iron Maidens eller whatevers management, for de vil bare si at det er publikums ansvar å beskytte hørselen sin. Feil. Det er ikke det. Å la hørselvern være den enkelte publikummers sak, er å  privatisere problemet. Lydnivået er og blir arrangørens ansvar.

Hvordan har det vært under årets Moldefestival? Ganske så bra. Det har vært menneskevennlige lydforhold, kanskje med noen unntak, ingen nevnt, ingen glemt. For høy lyd er jo dessuten noe som har med testosteron og musikeres i overkant forvokste ego å gjøre, og da er det jo unnskyldt. Gutter må tross alt få lov å være gutter. Jeg har ofte vært nødt til å forlate konserter på grunn av testosteronsprengt lydmiksing. Her i Molde, helt konkret Terje Rypdal i det gamle Kulturhuset og Stian Westerhus samme sted. Om de gutta der i det hele tatt hører hva de selv sier, er et spørsmål om tid. Og skal vi unnskylde testosteronskvadronene? Selvsagt ikke, men sannsynligvis vil løsningen komme andre steder fra. I Sverige går nå kontrollører rundt med måleutstyr. Arrangører som overtreder lydnivåreglene tre ganger, mister kort sagt konsertbevillingen.

Så folkens, take it or leave it. Det vil komme her også. Skru ned, for faen – eller glem å drive med konserter. Det er ikke ofte jeg applauderer Det Svenska Folkhemmets rørende omsorg for enkeltmennesket, men akkurat her er de virkelig inne på rett spor. Lydnivået for titusener av musikkelskere kan ikke overlates til en allerede tomsete og halvdøv lydmann.

Hører dere?!

Besøkt 25 ganger