Foto: Andreas Jørgensen

Gledens musikk på Glomstua

Gulljazz i Molde feirer 5-års jubileum i år og på Glomstua omsorgssenter sto som vanlig stemningen i taket, og Ytre Suløens Jass-ensemble, Birgits husband og Mambo Compañeros på plakaten.
– Dette handler først og fremst om tilgjengelighet og kvalitet, sier en av beboerne, Arild Hervik, til Fireflate. 

Gulljazz er nå etablert i Trondheim, Kongsberg og Stavanger, foruten altså Molde, og i år som i fjor er det Extra-stiftelsen, sammen med Kulturrådet, som drar det tyngste lasset økonomisk, men også Moldejazz og kommunen spytter i en slant eller tre lokalt, som seg hør og bør. Og all den stund Molde var første by ut, kan hele Gulljazz-bevegelsen feire jubileum i år.

Gulljazz-dronninga, Birgit Skogen, Foto: Andreas Jørgensen

– At selveste Kulturrådet fant oss verdige i år, er jo en gedigen fjær i hatten for oss i Gulljazz, sier primus motor for det hele, Birgit Skogen, for øvrig den selvsamme Birgit som hvert år leder sitt faste husband ut i liflige toner fra en svunnen tid, til stor forlystelse for både eldre, pårørende – og ansatte. Birgit forteller at det neste på planen er å få med både Oslo og Bergen, og drømmen er å utvide nordover, slik at Gulljazz-familien blir landsdekkende. Birgit brenner virkelig for dette, og legger ned et ukjent antall timer i organisering og administrasjon sikkert til en timebetaling ingen fagforening ville ha akseptert, men hun har med seg noen få gode hjelpere når det braker løs i de nevnte byene.

Det store rektangulære teltet utenfor Glomstua er fylt til randen når Fireflates utsendte kommer på besøk, og man fornemmer umiddelbart at nettopp gulljazzen er noe svært mange har sett fram til lenge. For mange er kanskje denne anledningen til å høre jazzens tradisjonsmusikk årets høydepunkt.

Arrangementet åpner, tradisjonen tro, med at Jazzlogen toger inn på uteplassen med en hale av svaiende dansere fra Studio 10, som med sine muntre dansetrinn og spillopper setter stemningen fra første sekund. Og selv om skydekket hang lavt og truende, holdt regnet seg høflig unna.

Arild Hervik. Foto: Andreas Jørgensen

Ingen Gulljazz uten at ordfører Torgeir Dahl er på pletten og taler til folket, før dagens konferansier Rolf Magnus Orø overtok roret og loste oss gjennom ett sett med Ytre Suløens Jass-ensembe, som med Tricia Boutté på vokal og Leon “Kid Chocolate” Brown på trompet og vokal ga til beste feiende flotte standardlåter, melodier som var popmusikk den gang da. Deretter serverte Mambo Compañeros smektende salsatoner, og selv om førligheten for de fleste av tilhørerne definitivt har sett bedre dager, kunne Fireflates utsendte bevitne at mang en fot jazzet med til musikken. 

Innimellom slagene tok vi en prat med en av beboerne på Glomstua. Arild Hervik fyller 68 år onsdag og dette er hans tredje omgang med Gulljazz. Arild lider av en nevrologisk muskelsykdom som rammet ham da han var omlag 50, og de siste to og et halvt  årene har han bodd på omsorgssenteret, på avdelingen for yngre nevrologiske pasienter.

Både kona og et to vennepar er på besøk. Han er bundet til rullestolen og kan ikke bruke hendene. Men i toppetasjen er det fortsatt full fres. Han er professor i økonomi, og helt inntil for seks måneder siden hadde han full stilling ved Høgskolen i Molde. Han er fortsatt svært aktiv, i dag med en 20 prosent stilling samme sted.

Arild er den første noensinne, trolig i verdenshistorien, som i egenskap av beboer på et omsorgssenter er blitt bedt om å lede et regjeringsoppnevnt utvalg. Utvalgets mandat var å komme med forslag til en helhetlig hjelpemiddelpolitikk for eldre. Utvalget startet sitt arbeid i 2015 og leverte sin innstilling nå i år. Selv leser Arild nettaviser og fagartikler ved å styre pc-en ved bruk av en laser som er plassert mellom brilleglassene, og en duppeditt som gjør det mulig å styre musa med venstre kne. 

– Gulljazz handler primært om to ting: Lav terskel og kvalitet, sier Arild. Terskelen er lav fordi underholdningen finner sted der de gamle faktisk er, og musikken må ikke være annenrangs, men av ypperste kvalitet, og det er den på Gulljazz. Jeg tenkte jeg skulle være tidlig ute i dag for å sikre meg en god plass fremme ved scenen, men mange kom meg i forkjøpet, avslutter Arild som bedyrer at han skal lese hitsatte linjer på pc-en.

Det er ingen bilder i dette galleriet.

Besøkt 150 ganger