R.I.P Alexandrakjellern

Så er en av Europas ledende klubblokaler definitivt historie. Sammen med Jazzhus Montmartre i København, Metropol i Oslo og Nalen i Stockholm, har Alexandrakjelleren vært et sentralt sted for jazzen i Skandinavia. Og Alexkjellern var selve symbolet på jazzen på Nord-Vestlandet lenge før Moldejazz ble startet i 1961.


Her hadde Storyville Jazzclub sitt lokale med jazzkonserter hver uke, og før hver jul hadde man julebord med innlagt polonese (!), hvor hele selskapet vandret gjennom lokalet, opp til resepsjonen, inn i restauranten, hvor byens besteborgere nøt sin kalvefilet, og ned igjen, mens byens ikke fullt så besteborgerlige ungdommer sang «Skogens hasselnøtt er brun, brun er også jeg».

Men nå er stedet historie. Det var der nede i kjelleren Dexter Gordon og Sonny Stitt gjennomførte den historiske tenorduellen. Det var der nede Jan Garbarek mer eller mindre ble bitt av jazzbasillen. Det var der Buddy-statuetten til Bjørn Johansen forsvant under konsert, og det var der det såkalte «danskekompet» gjorde furore, med en svært ung Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Nå er stedet omgjort til Treningssenteret Club Alex, og ikke en jazzpublikummer er å se. Ikke slik at noen av oss i Fireflate-redaksjonen har satt våre festival-pumps der inne for å sjekke, men etter litt sniking i buskene, kan vi fastslå at stedet ikke akkurat overlesses av treningshungrige under festival-uka.
En viktig periode i den norske jazzen er over. Metropol i Oslo ble homsested, Nalen i Stockholm ble nedlagt, mens Jazzhus Montmartre har gjenoppstått på sin opprinnelige adresse i Store Regnegade, etter mange års tilværelse i Nørregade. Og nå skal pinadø også Jazzhouse i København flytte fra indre by og ut på Nørrebro som samlokaliseres med verdensmusikkscenen Global.

Hvor skal dette ende? Er de gamle scenene hvor man kunne oppleve klubbstemningen helt påvei til å forsvinne?
Makan!
Jan Granlie

Besøkt 64 ganger