Jazz-orakelet vet. Foto: Kjetil Valstadsve

Hjelp, jeg er på Moldejazz!

Å navigere gjennom Moldejazz’ konsertprogram er ikke alltid en enkel oppgave. For mange er artistene ukjente, og det er ikke alltid lett å hive seg ut i noe nytt.

Men hvis du er av typen som gjerne vil utforske din egen musikksmak, hvorfor ikke få litt hjelp på reisen?

Orakelet vet. Foto: Kjetil Valstadsve

“Jazzorakel” er en relativt ny funksjonærstilling under Jazzfestivalen. Den innehas i år av de unge karene Espen Songstad og Hein Westgaard, og jobben deres består i å opptre som “orakler” når det gjelder festivalens konsertprogram. De guider eventuelle forvirrede forbipasserende i programmets kriker og kroker, kommer med anbefalinger og råd, og er støttespillere på veien fram til billettboden.

De holder til ved det rosa pianoet i Storgata, med praktisk nærhet til informasjonsteltet hvor man også kan kjøpe billetter. Ifølge oraklene selv er det ikke bare musikalske råd og anbefalinger de kommer med, men også informasjon av den mer praktiske typen, som hvilken retning Alexandraparken ligger.

De ønsker imidlertid å bli brukt mer, og håper denne lille reportasjen kan bidra til dette. Alle som er i Molde og ønsker å gå på konsert uten at de har kommet lengre i planleggingen enn det, er midt i målgruppa.

– Vi er her med en faglig tyngde og føler oss kompetente til å gi folk musikkråd. Men det er ikke vi som har gitt oss selv merkelappen “jazzorakel”, bare så det er sagt.

Karene forteller om en nederlandsk familie som var på feriebesøk og oppsøkte jazzorakelene i håp om å få musikktips.

– De ønsket å oppleve en konsert, så vi anbefalte dem sPacemonKey med Gard Nilsen. Det ble nok en delt opplevelse for den nederlandske familien, forteller Hein med et smil om munnen.

– Moren dro før konserten var ferdig og datteren holdt seg for ørene. Men det virket som om faren digget det!

Espen og Hein har begge bakgrunn fra musikklinja og jazzlinja på folkehøyskolen Sund, og har studert videre i Oslo og København.

– Samme folkehøyskole som Gard Nilsen, poengterer Hein.

Begge har vært fast publikum på Moldejazz, og benyttet seg av konserttilbudet i Oslo i flere år. De begynner altså  å få god oversikt over hva som rører seg av trioer, kvartetter, vokalister og ensembler i jazzmiljøet.

Vi får også testet oraklene litt med tre ulike “caser”.

Case by case. Foto: Kjetil Valstadsve

Jeg er en kvinne på 37 år, er oppvokst i et hus med jazz over høyttalerne, men aldri funnet egne favoritter. Hvilken konsert bør jeg sjekke ut?

– Da må vi anbefale Jazzmeia Horn. Sjelfull og herlig stemme og nydelige melodier.

Jeg er en mann på 50, Bruce Springsteen er favorittartisten min, men jeg er åpen for nye opplevelser.

– Da blir vårt tips Amgala Temple. Residerende artist Gard Nilsen med blant anna bluesrocker Amund Maarud på laget.

Jeg er en kvinne på 17 år, liker hip-hop og RnB og ønsker å utvide horisontene mine.

– Da foreslår vi Juno. Ungt og rytmisk med rapping og improvisasjon om hverandre.

Det høres ut som om karene har tips folk med alle slags utgangspunkt, og vi føler oss trygge på kompetansen. Men Jazzorakel? Kanskje litt svulstig tittel på to gutter på 23?

– Nå er det denne tittelen festivalen har gitt oss, så da får vi bare bruke den kunnskapen vi har opparbeida oss gjennom konserter og studier og formidle det så godt vi kan.

Personlig foretrekker guttene programmets svarte løype.

– For de som tror de har hørt alt og vil bli utfordret, vil vi virkelig anbefale å sjekke ut Henry Threadgill på Teatret Vårt kl 20.00 i kveld!

[gs-fb-comments]

Besøkt 404 ganger