Ida Jenshus. Foto: Moldejazz/Dagfinn Reppen.

Dronninga av steinkjersk americana

Jeg skulle lagt til: Dronninga av midtempo steinkjersk americana.
Noen mener hun spiller country, hvilket er fullstendig på jordet. De som kjenner til det fantastiske albumet Emmylou Harris ga ut i 1995, Wrecking Ball, er på sporet. Produsert av lydmagikeren Daniel Lanois (Peter Gabriel, U2, Bob Dylan).

Ida Jenshus. Foto: Moldejazz/Dagfinn Reppen.

Hun åpner ikledd lang kjole og solbriller. Janis Joplin. Teatralsk. Trolsk. Fantastisk lyd. Og Ida Jenshus synger med en original, vibrerende stemme — uten at det låter vibrato. Hun behersker et imponerende stemmeregister.

Etter tre låter i strekk, får vi singelen fra hennes kommende album The Grip. Musikken har noe episk over seg, nærmest Pink Floydsk. Koringa er beskjeden, men presis og meget godt innøvd.

Hun kaster solbrillene, henger en akustisk 12-strenger over skuldrene, og finner fram munnspillet. Nå er vi nesten hos Neil Young. What Happend to the Music – vi er i nærheten av Woodstock. I Changes finner long time follower Aleksander Pettersen fram bottleneck-teknikken.

Suverent band. Midtempo – all the way. Dynamikk av en annen verden. Er’e jazz? Glem at jeg stilte spørsmålet. God musikk er god musikk. Og Ida Jenshus og hennes band anno 2021 er musikk henta fra aller øverste hylle.

Foto: Moldejazz/Dagfinn Reppen.
Foto: Moldejazz/Dagfinn Reppen.
Foto: Moldejazz/Dagfinn Reppen.
Ida Jenshus. Foto: Moldejazz/Dagfinn Reppen.

Besøkt 999 ganger