Foto: Ruben Olsen Lærk.

Da tåka letnet

Daniel Herskedal kom til Molde domkirke med bestillingsverket til Jazzfest i Trondheim,  Out of the fog. Ingenting kunne vært riktigere denne dagen.

Emilie Nicolas. Foto: Ruben Olsen Lærk.

Daniel Herskedal har med seg et knippe sterke musikere i denne produksjonen. Helge Andreas Norbakken på slagverk/perkusjon, Eivind Aarset på gitar og sist, men ikke minst Emilie Nicolas på vokal. Disse musikerne er selvsagt håndplukket, men også forholdsvis nye samarbeid for Daniel. Jeg forstår hvorfor nettopp disse er satt sammen, med tanke på det lydbildet Daniel ønsker seg i komposisjonene sine. Få er så flinke til å male bilder, med brede pensler, men samtidig med energien til å bryte opp disse lange linjene med rytmiske elementer som driver oss framover.

Out of the fog beskriver møtet med den tåkelagte fjellheimen, der omrisset eller skissene av fjellene bryter gjennom den tette massen av kondensert vann. Tekstene er skrevet av Emilie Nicolas, og beskriver

Eivind Aarset. Foto: Ruben Olsen Lærk.

ofte møtet mellom mennesker. Noe uklart, noe udefinert, men samtidig forståelig.

Daniel Herskedal har som vi i Fireflate har skrevet om i et intervju tidligere i festivaluka hatt et hektisk år, på tross av pandemien. Han har hatt tid til å både skrive musikk og spille inn mye nytt. Samtidig er han musiker, og en framragende sådan. Måten han håndterer tubaen på er etter mitt syn unik. Han har definert sitt eget sound gjennom et instrument som mange ofte har helt andre assosiasjoner til. Tubaen har blitt et soloinstrument som har åpnet nye dører for Daniel.

Helge Andreas Nordbakken. Foto: Ruben Olsen Lærk.

Det er utrolig vakkert det som skjer i Molde domkirke denne tidlige kvelden. Det er nok akkurat det de fleste trenger i en hektisk hverdag, der det går an å lukke øynene, og la seg flyte med over viddene. Kombinasjonen av det sakrale, men også grenseløse lydbildet, der det hentes inspirasjon fra alle verdenshjørner, blir til slutt smått euforisk. Denne euforien tar jeg med meg ut i kvelden. Jeg trengte dette, 22.juli 2021.

 

 

 

 

Foto: Ruben Olsen Lærk.

Besøkt 221 ganger