Marius Neset framførte solokonsert på Teatret Vårt på Moldejazz. Foto: Hogne Bø Pettersen

Lydarslått frå Os

Solen steg opp i Teatret Vårt. En magisk stund med Marius Neset og hans to saksofoner dempet sorgen som ellers preger denne dagen.

Da Marius Neset slapp soloalbumet A New Dawn i vår gikk det ikke lang tid før forventningene til Nesets solokonserter vokste seg store i flere festivalbyer. Nå er dette enmanns-showet kommet til Moldejazz, og et koronafullt Teatret Vårt nøt hvert eneste sekund. Med det var han vel den andre norske tenorsaksofonisten som gir ut soloalbum. Vi husker med glede Håkon Kornstads trippelserie som startet med Single Engine i 2007.

En mann, ett horn, det er nok mange som tenker at dette er langt utenfor randen til det som det er mulig å lytte til. Så feil kan de ta. Og om det er noe sted i verden der solo saksofon har en rik tradisjon, så  må det jo være i Molde. I denne byen var det at Michael Brecker hadde en stor solokonsert i 2003. Deretter har både Joshua Redman og Mats Gustafsson servert oss solomusikk i Molde domkirke.

Marius Neset framførte solokonsert på Teatret Vårt på Moldejazz. Foto: Hogne Bø Pettersen

Nå skulle Marius Neset servere oss sin versjon av slik musikk på en dag der vi ikke lengter spesielt etter å danse til akkompagnement av jubelsang. Neset starter der albumet avsluttes, med Every Little Step. Det er virtuost, det er hakefallende. En mann, ett horn, ingen andre hjelpemidler. Likevel greier altså Neset å føre separate linjer i forskjellige toneetasjer.

Humlens flukt, myggens dans og fluenes surr, en solvarm ettermiddag over blomsterduftende skogbunn ved bredden til et tjern. Magiens vinger brer seg ut, når morgentåken letter. Hva den mannen kan gjøre med en saksofon er nesten umulig å fatte, selv om det utspiller seg rett forn våre egne øyne.

Når Neset markerer dagen i dag med å framføre samme tema som han hadde framført på en minnemarkering i 2011 i hjemkommunen Os, er det tyst i salen. Et statement som er like sterkt som temaet er nedtonet og uten store bokstaver.

The Real Ysj viser til fulle hvilken eminent saksofonist Neset er blitt. En frapperende teknikk og en musikalitet som nesten er hinsides alt annet. Konserten avsluttes der albumet starter, med temaet A New Creation fra saksofonkonserten Manmade.

Vi er klar til å ta imot resten av denne dagen. Neset har gitt oss noe å møte de tunge tankene med.

Besøkt 85 ganger