Foto: Ruben Olsen Lærk
Ordfører i Molde, Torgeir Dahl

Nasjonalt jazzmuseum i Molde?

Er det “naturlig” at Molde tar ansvar for et “nasjonalt jazzmuseum”? Byens ordfører mener det.

Ikke bare ordfører Dahl, forresten. Styreleder i Moldejazz, Stein Berg Oshaug, er enig. Likeledes fylkeskultursjef Heidi-Iren Wedlog Olsen og daglig leder i Molde Utvikling AS, Bernt Ove Vågsæter, og sjefen i Sparebank 1 SMN, hovedsponsor for Moldejazz. Kilde: Romsdals Budstikke.

For å si det på godt norsk: — Ja, noe annet skulle jo tatt seg ut! Som man roper i skogen får man svar.

Det er ikke vanskelig å tenke seg hva fylkeskultursjefen, utviklingssjefen og festivalsjefen i Kongsberg ville sagt om de var blitt spurt om samme idé av Laagendalsposten.

Samme type respons vil selvfølgelig komme fra jazz- og næringslivsmiljøet i Trondheim og Oslo.

Like forutsigbart er det at Torgeir Dahls partileder, statsminister Erna Solberg, ikke kan si noe annet enn at “ideen om å lage et dokumentasjonssenter for jazz er god, men …”

Så er vi der igjen: I Kongeriket blir denne typen diskusjoner nærmest automatisk til en lokaliseringsdebatt. Stikkord: Det nye fylkessjukehuset, og datidas debatt om hvor Ormen Lange skulle ligge, i Fræna eller Aukra.

Det er ingen tilfeldighet at Aukra har sniki seg vekk fra Kommunereformen.

Så hvor “naturlig” er det at et nasjonalt jazzmuseum skal legges til Molde? Akkurat like naturlig som å legge det til Trondheim, Kongsberg eller Oslo. Trondheim har den legendarisk berømte jazzlinja og en fin festival, Kongsberg har hva de kaller “Norges største jazzfestival”, Oslo har absolutt mest jazz – hele året gjennom.

Og ikke minst: Oslo har allerede Norsk Jazzarkiv, beliggende i Nasjonalbiblioteket, et steinkast unna Slottet. Relativt sentralt beliggende, må det være lov å mene – selv om Moldes planlagte “Det hvite hus” ikke kan reises på Solli plass.

Om jeg får lov å gi et velment råd til de som vil reise jazzmuseum i “Det hvite hus” i Molde: Hold dere til Moldejazzens historie. Altså i all hovedsak Molde International Jazz Festival og Moldejazz.

Dett er en historie Molde har all grunn til å være stolt av, og som inneholder mer enn nok materiale til å fylle et suverent museum.

Det nasjonale jazzmuseet, altså Nasjonalt Jazzarkiv, bør i overskuelig framtid ligge i hovedstaden.

Besøkt 317 ganger